Kurt Scheller

O Kurcie

Światowej sławy mistrz sztuki kulinarnej. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach. Tajniki kuchni poznawał między innymi: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: światowych marek zyskując uznanie zarówno wśród profesjonalistów, jak i miłośników dobrej kuchni.

W Polsce mieszka od 1991 roku. Zarządzał restauracjami, które były wielokrotnie nagradzane, także na arenie międzynarodowej. Jako pierwsi jego specjałów posmakowali goście Hotelu Bristol, gdzie piastował stanowisko naczelnego szefa kuchni. Od 1997 do 2002 roku był dyrektorem pionu kulinarnego w warszawskim Hotelu Sheraton. Tam jego kulinarny kunszt podziwiało wiele znamienitych osobistości. W 2003 roku został dyrektorem kulinarnym w ekskluzywnym pięciogwiazdkowym Hotelu Rialto, w którym sygnowana jego imieniem restauracja – Kurt Scheller’s Restaurant – była wyróżniana wszelkiego rodzaju nagrodami. Obecnie prowadzi Kurt Scheller Academy, którą założył w 2002 roku. To wyjątkowe miejsce spotkań, gdzie profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce, jak i innych krajach. Zasiada w jury wielu konkursów kulinarnych i jest znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie Grand Croix de l’order Etole d’Europe. W 2005 roku w uznaniu jego osobowości kulinarnej otrzymał polskiego Oskara Kulinarnego. W 2011 roku Kapituła powołana przez miesięcznik Poradnik Restauratora przyznała mu Hermesa w kategorii Osobowość Gastronomii.